Bedrijfsverzamelgebouw De Schilde
Aanpassing van gevel en entree
Opdrachtgever
Starterspanden Den Haag
Locatie
Den Haag (NL)
Programma
Kantoren
Ontwerp
E19 architecten
Status
Bouwaanvraag
Jaar
2012

Het bedrijfsverzamelgebouw De Schilde staat tussen de Fruitweg en de Televisiestraat in Den Haag.
Het pand dateert uit begin jaren ‘60 en heeft in het verleden dienst gedaan als productieruimte voor Philips.
Het gebouw heeft zeven verdiepingen met een hoge verdiepingshoogte van ruim 4,7 M, het ligt met de langsgevel aan de Fruitweg, de gevel is dominant aanwezig en heeft een gesloten karakter. Dit wordt nog versterkt doordat de blauwe panelen erg zijn verkleurd en de gevel niet in een hele goede staat verkeert.
In de jaren ‘80 is het pand omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouw. De plafonds zijn flink verlaagd met systeemplafonds en er zijn kantoorruimtes gemaakt met systeemwanden.
Het gebouw kent veel verloop in de verhuur, vandaar dat Starterspanden BV de wens heeft om het pand meer representatief te maken, waardoor de verhuur beter zal gaan lopen.

Vanaf de doorgaande weg bezien, de Fruitweg, is het onduidelijk waar de entree van het gebouw zich bevindt.
Het zicht op de begane grond van het gebouw is onoverzichtelijk. Dit komt met name door het rommelige parkeerterrein met de fietsenstalling en de vuilcontainers gelegen ter plaatse van de kopgevel van het gebouw.
De huidige entree bevindt zich aan de gevoelsmatige achterzijde van het gebouw, hier is in de jaren ‘90 een gedraaide entree aan het pand gebouwd.

In de relatief kleine, slecht verlichte hal van het gebouw bevindt zch een verouderde portiersloge met bemande beveiliging. Vanuit de hal is er een toegang naar de lift en een toegang naar het trappenhuis. De huidige entree heeft geen representatief karakter.

Door een tweezijdige entree te maken dwars door het gebouw wordt het gebouw herkenbaarder en toegankelijker. De hoofdentree komt te liggen aan de zijde van de Fruitweg, op deze manier krijgen de gebruikers en bezoekers van de bedrijven in het gebouw een hoogwaardige toegang. Deze toegang is bereikbaar vanaf de parkeerplaats en via een trap bereikbaar vanaf het openbare trottoir aan de Fruitweg. In de lijn van de nieuwe hoofdentree wordt een tweede toegang gerealiseerd aan de Televisiestraat.

De ruimte tussen de twee entrees vormt de gezamenlijke ontvangsthal, hier bevindt zich de nieuwe balie met kantoor. Bovendien krijgt deze ontvangsthal de oorspronkelijke verdiepingshoogte, er ontstaat een doorzicht door het gebouw die het gebouw een veel opener karakter geeft.

Daarnaast wordt er een algemene vergaderruimte voorgesteld die gebruikt kan worden door alle kleine bedrijven in het pand.

De vuilcontainers en fietsenstalling worden ook inpandig gesitueerd, waardoor het parkeerterrein overzichtelijker wordt en het zicht op de nieuwe entree wordt vrijgemaakt.

Het gebouw, wat oorspronkelijk een heel open en licht karakter had zou opnieuw als een icoon kunnen fungeren voor de wijk en een veel representatiever karakter kunnen krijgen. Daarom is ervoor gekozen om de gevel te beschilderen, deze beschildering bestaat uit een grafische weergave van geabstraheerde vlaggen uit alle landen van de wereld. De wijk Transvaal, waar het gebouw is gelegen, kenmerkt zich als een wijk waar veel nationaliteiten zijn gehuisvest. Omdat deze gevarieerde samenstelling ook terug te vinden is in de huurders van het gebouw is besloten om hiervan een vertaling te maken in het gevelbeeld. Vandaar dat voor deze grafiek is gekozen, de vlaggen zijn bewust niet letterlijk weergegeven, ze zijn een interpretatie van de vlaggen zodat ze enerzijds herkenbaar zijn en anderzijds er een grafiek ontstaat op de gevel die op zichzelf kan bestaan.

Op deze manier vormt het gebouw opnieuw een herkenbaar punt in de wijk en vervolgens ook in de stad en geeft het identiteit aan zijn omgeving, bovendien staat het symbool voor de wijk waarin het is gevestigd.

E19 Architecten