Verbouwing panden
Verbouwing van twee bestaande panden
Opdrachtgever
Winkelpanden Den Haag BV
Locatie
Den Haag (NL)
Programma
Woonhuis en winkelruimte
Ontwerp
E19 architecten
Status
Gerealiseerd
Jaar
2013

In de huidige situatie zijn de panden onbewoond en is er in 2010 een funderingsherstel uitgevoerd. Winkelpanden Den Haag BV heeft de verplichting om de panden op te knappen en wil de begane grond van nr 75 & nr 69 verbouwen tot een een multifunctionele winkelruimte en het bovenhuis van nr. 69a verbouwen naar een 2-tal woningen over de verdiepingen.
E19 architecten heeft een verbouwingsplan voor de winkelruimtes en de woningen gemaakt.

Het pand aan de Stationsweg 69 – 69a bestaat uit een winkelruimte op de begane grond en een bovenwoning over de 1e, 2e en kapverdieping.
Stationsweg 75 betreft een winkelruimte op de begane grond.
Het bestaande trappenhuis van nr. 69a wordt vergroot en op de tweede verdieping bevinden zich twee woningentrees.
Woning 1 heeft een slaapkamer aan de voorzijde en een overloop met een badkamer en toilet, vanaf de overloop gaat er een interne trap naar beneden (naar de 1e verdieping), hier bevindt zich een grote woonkamer over de gehele woonlaag met keuken.
Woning 2 heeft ook op de 2e verdieping zijn entree en een slaapkamer aan de achterzijde, vanaf de overloop gaat er een interne trap naar de kapverdieping, hier bevindt zich een grote woonkamer met keuken.

Om het straatbeeld zoveel mogelijk intact te laten zijn de bestaande gevels van de woningen gerestaureerd. Op de begane grond worden verschillende functies toegelaten met hun eigen specifieke gevels. Zowel op nummer 69 als op nummer 75 is de bestaande gevelindeling gehandhaafd met de woningenentree aan de linkerzijde en de winkelentree aan de rechterzijde. Daar rechts van een grote winkelpui die kan dienen als etalageruimte. Omdat de begane grondverdieping geschikt moet zijn voor verschillende typen winkels is ervoor gekozen om de winkelpui zo neutraal mogelijk uit te voeren. Omdat het straatbeeld op de begane grond vrij rommelig is, is ervoor gekozen om de entrees en de winkelpui in een houten kader te vatten zodat de pui als een geheel wordt gelezen.

Het straatbeeld op de begane grond met voor elk pand een eigen specifieke winkelpui, daarboven de woningen die meer een eenheid vormen. De beide puien van zowel nummer 69 als 75 zijn zoveel als mogelijk gelijkwaardig uitgevoerd.

Het gemeenschappelijk trappenhuis met de beide woningentrees op de tweede verdieping. Zicht op woning 2, vanuit de entree van woning 1.

Woonkamer van woning 1 met eigen trap, zicht naar voorgevel.

Woonkamer van woning 1, zicht naar achtergevel.

Zolderverdieping van woning 2 met daklichten.

Zolderverdieping van woning 2, zicht naar achtergevel.

Zolderverdieping van woning 2, zicht naar voorgevel.

Foto’s: Dirk Vroemen

E19 Architecten