Visiting Piraeus
Een nieuwe bestemming voor de Piraeus Toren 2010
Opdrachtgever
GreekArchitects.gr & DuPont Hellas S.A.
Locatie
Piraeus (Athene GR)
Programma
Utiliteitsbouw
Ontwerp
E19 architecten
Status
Prijsvraaginzending
Jaar
2010

De Piraeus Toren staat aan de haven en neemt een prominente positie in voor zowel Piraeus als voor Athene. De toren is het enige hoge gebouw in de omgeving, met een uitstekende ligging, en kan meerdere doelen dienen. Het kan een landmark zijn voor Piraeus, het kan een substantieel deel van het stedelijke programma in zich opnemen en het kan worden gebruikt als een toeristische attractie.

Om een antwoord te geven aan een zo groot mogelijke behoefte is er in het concept ruimte gelaten voor verschillende functies. Om de toren zo toegankelijk mogelijk te maken wordt er een openbare route door het gebouw gelegd die langs openbare functies loopt en het gehele gebouw doorkruist. Deze route bestaat uit roltrappen die aan de buitenzijde van de toren worden geplaatst, de bezoeker wordt gemakkelijk het gebouw binnen geleid en krijgt bovendien een uitzicht op de omgeving. Het bestaande trappenhuis dient als vluchttrappenhuis.

De basis van de toren bevat winkels op de begane grond, een stadskantoor met een toeristen informatiepunt op de 1e verdieping en een museum op de 2e verdieping.
Halverwege de toren op de 13e verdieping, komt een sportschool en het restaurant bevindt zich op de 21e en 22e verdieping.

De roltrappen overbruggen steeds twee verdiepingen, de eerste roltrap komt uit op een balkon op de 1e verdieping, waar een uitzicht wordt geboden op de haven. De tweede roltrap komt aan op de 3e verdieping, het dak van de basis, die helemaal open wordt gemaakt en ruimte biedt voor een stadspark waar zich de entrees bevinden naar het publieke programma.

Zo wikkelt deze route zich om het gebouw heen naar boven. Al naar gelang de behoefte wordt de toren ingevuld met kantoren, appartementen of hotelkamers, of een combinatie hiervan.

Wanneer de toren is teruggebracht tot de constructie kan de route worden aangelegd en kunnen de openbare functies hun plaats krijgen. Vervolgens kan de toren worden ingevuld met units met verschillende programma’s. Een unit kan een woning zijn, een kantoor, een atelier of een hotelkamer.
Voor de helderheid van het concept is een keuze gemaakt voor drie hoofdmaterialen: beton, glas en corian.De bestaande betonnen constructie wordt gerenoveerd, dit is de basis van de toren. De dichte delen aan de gevel en de borstwering zullen in beton worden uitgevoerd, in navolging op de bestaande kwaliteiten van de toren. De open delen aan de gevel zullen worden uitgevoerd in glas, op de delen waar de gevel op het zuiden ligt zal getint glas worden toegepast. Bovendien krijgt de toren in de basis een openbaar balkon dat uitzicht biedt op de haven.

De roltrappen, die de openbare route langs het gebouw vormen, zullen worden omkleed met corian.
De toegankelijkheid van de toren wordt benadrukt doordat de betonnen constructie wordt ingevuld met glas. De openbare route wordt contrasterend uitgevoerd zodat de toren de functie van een landmark krijgt voor Athene zoals de Eiffeltoren is voor Parijs.

De route die zich om het gebouw heen wikkelt zal zich onderscheiden door het contrasterende materiaalgebruik en door het feit dat het ‘s avonds oplicht.
Zowel overdag als ‘s avonds zal de toren een attractieve werking hebben op bezoekers en wordt op deze manier een onderdeel van het openbare stedelijke leven. Het krijgt de waarde van een symbool die niet meer is weg te denken uit de gehele stedelijke omgeving van Athene.

E19 Architecten