Schuuratelier
Werk- en woonruimte in een Schokbetonschuur
Opdrachtgever
Jurgen Bey en Rianne Makkink
Locatie
Kraggenburg, Noordoostpolder (NL)
Programma
Werk- en woonruimte
Ontwerp
E19 architecten
Status
Ontwerp
Jaar
2009

Jurgen Bey en Rianne Makkink hebben een woning in Kraggenburg met een Schokbetonschuur. Omdat ze hun atelier in Rotterdam hebben en omdat ze dus periodiek wonen en werken in de Noordoostpolder ontstond de wens om de Schokbetonschuur flexibel te kunnen gebruiken als woon- en werkruimte. Dit komt ook voort uit het feit dat er periodes zijn dat er onderzoek wordt gedaan door ontwerpers zodat er soms meerdere mensen overnachten op het erf. De woning zal altijd dienst doen als woning maar de Schokbetonschuur wordt op multifunctionele manier gebruikt als woonruimte, opslagruimte, atelierruimte, ontspanningsruimte.

De schokbetonschuur is opgebouwd uit een systeem van betonnen panelen en houten spanten. Daarom is ervoor gekozen om een systeem van steigerbouw toe te passen. Steigers zijn zeer flexibel en kunnen in allerlei verschillende vormen worden samengesteld, het is een constructief systeem en kan dienst doen als opslagruimte in de vorm van stellingen, maar het kan ook functioneren als drager voor verschillende woon- en werkruimtes.
De woon- en werkruimtes zijn specifiek en worden als volume ontworpen en voorzien van een materiaal en afwerking passend bij de functie van de ruimte. Vervolgens worden ze met behulp van de steiger en via een bepaalde rangschikking gepositioneerd ten opzichte van elkaar zodat ze samen een woning vormen.

In de vorm van stellingen wordt het systeem van steigers over de schuur verspreid, de steigers dragen de verschillende volumes en zorgen voor de circulatie van de ruimtes. De ‘lege’ steigers worden als opslag gebruikt.

De schuur bestaat uit een grote open ruimte met twee kleinere afgesloten ruimtes, deze ruimtes kunnen direct in gebruik worden genomen als atelierruimte, werkplaats, keuken en eetruimte. Omdat deze ruimtes gemeenschappelijk worden gebruikt zijn ze op de begane grond gepositioneerd. De meer private woon- en verblijfsruimtes zijn hoger gelegen in het gebouw. De schuur heeft drie entrees voor laden en lossen en één persoonsentree, omdat deze entrees ook nog steeds worden gebruikt, is de entree uitgespaard om toegang te geven tot verschillende vervoersmiddelen.

Hoe hoger je je bevindt in het gebouw hoe privater de ruimtes worden, zoals een werkkamer voor meer geconcentreerd werk en een ‘filmhuisje’.

Op de tweede verdieping van het gebouw vinden uiteindelijk de woonkamer, de slaapkamer en de badkamer hun plek. Overigens zijn de ruimtes als volumes ontworpen zodat ze indien wenselijk opnieuw kunnen worden gerangschikt, er is speciaal voor een opstelling van steigers gekozen omdat het steigersysteem deze flexibiliteit toelaat.

Een overzicht van de opbouw van de schuur met de gelamineerde houten liggers, achterin is een steiger opgesteld waarin verschillende volumes zijn gehangen.

Een zicht vanuit een van de entrees met de sparingen in de steigers zodat vervoersmiddelen de schuur kunnen binnen rijden.

Een doorzicht tussen twee stellingen van steigermateriaal.

E19 Architecten